De geschiedenis van 4 en 5 mei

In Nederland worden op 4 mei onze oorlogsslachtoffers herdacht en een dag later, op 5 mei, vieren we de vrijheid! In dit artikel zullen we de totstandkoming van deze twee date bespreken en terugblikken in de tijd. Na het lezen van dit artikel weet je weer wat meer over onze geschiedenis!

Nationale dodenherdenking, 4 mei

De Nederlandse vlaggen hangen half stok op deze dag. Op deze vindt de herdenking van onze oorlogsslachtoffers plaats. Om 20:00 is er door heel het land een minuut stilte. De landelijke herdenking is op de Dam in Amsterdam en wordt georganiseerd door het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Honderden andere plaatselijke comités organiseren hun eigen herdenkingen. Oorspronkelijk, in het begin, ging het bij deze herdenking uitsluitend om de Nederlandse slachtoffers in de Tweede Wereldoorlog. Sinds 1961 wordt officieel een ruimere definitie gehanteerd: alle oorlogsslachtoffers en/of omgekomenen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog worden nu herdacht.

Bevrijdingsdag, 5 mei

Op 5 mei staan we stil bij de grote waarde van democratie, mensenrechten en natuurlijk; vrijheid. De vlaggen die op 4 mei halfstok hingen worden weer in de top gehezen. De bevrijding van de Duitse bezetting in Nederland in 1945 wordt gevierd. Daarnaast wordt ook de bevrijding van het toenmalig Nederlands-Indië gevierd. We werden bevrijd door de geallieerde soldaten. De Duitse admiraal Von Friedeburg te Lüneburg capituleerde op 4 mei namens de Duitse troepen. Op 5 mei werd de uitwerking van de capitulatie van de Duitse troepen in Nederland besproken. De datum van 5 mei werd pas in 1990 uitgeroepen tot een nationale feestdag.

In verschillende plaatsen door heel Nederland wordt deze dag gevierd met een festival: Bevrijdingspop. Deze festivals zijn (naar onze mening) een van de leukste. De sfeer is vrolijk, iedereen is aardig en er valt écht wat te vieren. Vooral in Haarlem en Amsterdam zijn de leukste!

Wist je dat? In de meeste andere Europese landen wordt bevrijdingsdag gevierd op 8 mei, omdat Duitsland toen officieel was verslagen.